Consells

gener

En el primer mes de l’any, l’activitat amb les plantes és mínima. Podar els rosers i prevenir les plagues són les labors més importants. És bon moment, llavors, per fer plans de futur també amb el jardí per a la propera primavera: quines plantes comprar, com donar-li un altre aire a aquest racó…

TASQUES GENERALS DE GENER
Les tasques de gener resulten molt similars a les de desembre:

✓Podar. Si no ho has fet al desembre, no deixis passar gener per realitzar la poda més important dels rosals de peu.

✓Combatre las plagues. Al gener, aprofita per donar una nova aplicació d’oli mineral contra les plagues dels arbres.

✓Plantar. Com al desembre, pots plantar encara arbres i arbustos caducifolis, sobre tot si és una arrel despullada, sempre i quan la terra no estigui gelada o amarada. També pots plantar plantes de flor de temporada.

✓Regar. Mantindreu humit el terreny evitant que es compacti i disminueixi l’efecte de les gelades, ja que augmenta la inèrcia tèrmica. Això és especialment important per les flors en test. Rega a les hores centrals del dia.

✓Buidar i encoixinar el terreny. El fred provoca l’enduriment dels substrat: buida-ho amb l’ajuda d’una aixada i manteniu-lo encoixinat amb escorça de pi per evitar que es compacti.

✓Proteccions. Vigila que les fundes, mantes d’hivernació, pantalles, para vents i altres proteccions contra el vent i el fred compleixin bé la seva funció. Ventila els hivernacles, túnels i campanes els dies de sol.

febrer

La primavera està a les portes i el jardí necessita posar-lo a punt en general: toca podar, fertilitzar, encoixinar, plantar, trasplantar…. La recompensa està a la vista de les primeres flors de la temporada.

TASQUES GENERALS DE FEBRER

✓Podar. Realitza la poda de neteja, regenerar i formació d’arbres, arbustos i enfiladisses.

Poda els arbustos caducifolis que floreixen a l’estiu o que ha donat flor al hivern, abans que es despuntin.

Retalla les gramínies ornamentals i herbàcies perennes que s’han mantingut en peu, seques, tot l’hivern.

✓Plantar. Si el temps o permet, ja es pot plantar (o trasplantar, si l’espècie ho permet) arbres, arbustos, tanques i enfiladisses caducifolis i perennifolis en general.

✓Fertilitzar i encoixinar. Desprès de la poda, arbres, arbustos i enfiladisses ha de ser fertilitzats amb productes orgànics, que no només nodreixin sinó que, a més, milloren la estructura del sòl.

En el cas dels arbres s’ha d’escampar en torn del peu del escocell, enterrant lleugerament. Una vegada aplicat, regar perquè penetri.

març

La naturalesa reviu amb força i l’espectacle floral de la primavera comença a enlluernar. Tots els treballs que dediquis ara al jardí i la terrassa es traduiran en molts mesos de bellesa.

TASQUES GENERALS DE MARÇ

✓ Plantar. La calor augmenta i el risc de gelades es redueix, el que fa del març un mes ideal per plantar arbres i arbusts amb pa de terra, tanques, plantes vivaces, entapissants, aromàtiques, gramínies, anuals, bulboses d’estiu…

✓ Regar. Si no plou, molt aviat serà necessari començar a regar. Cal posar a punt el sistema de reg automàtic: revisar l’arqueta i els degotadors, netejar els filtres dels aspersors i comprovar el solapament de les àrees d’aspersió, i programar els torns de reg.

abril

La primavera en tota la seva expressió, amb floracions explosives… i temps inestable, fins i tot amb risc de gelades a segons quines regions i calor a d’altres, on el reg no pot faltar. No ho oblidis!

TASQUES GENERALS D’ABRIL

✓ Plantar. Les temperatures d’abril són suaus encara i sol ploure, pel que és un mes ideal per plantar coníferes en contenidor, tanques, vivaces i anuals de primavera-estiu.

✓ Sembrar. És el millor moment per a la sembra directa de llavors de plantes anuals al jardí, i d’hortalisses i herbes aromàtiques a l’hort.

✓ Escardar. Eradica les males herbes abans que germinin.

✓ Vigilar les plagues. La primavera també ha arribat per elles i estan més actives que mai al jardí i l’hort.

maig

És hora de desenfundar els mobles del jardí i la terrassa, seure a gaudir del bon temps i de la gran exhibició de les flors de maig. Així, els treballs, que no cessen, seran molt més plaents.

TASQUES GENERALS DE MAIG

✓ Regar. El reg automàtic ha de funcionar ja a ple rendiment. Les plantes noten la calor i necessiten la seva ració d’aigua, especialment les que viuen en testos i contenidors: aurons, rododendres, arboços, citrus, gessamins, clemátides, rosers … i, per descomptat, els bonsais.

• Si les regues a mà, fes-ho entre tres i quatre vegades per setmana.

✓ Plantar, trasplantar, canviar de test. Encara es poden emprendre aquestes operacions amb arbres, arbustos, tanques, enfiladisses i plantes d’interior.
• Nerets i azalees es planten i trasplanten quan estan en flor.
• Les palmeres d’interior es trasplanten ara o al juny.

✓ Abonar. Les anuals, bianuals i vivaces necessiten abonament complet dues o tres vegades al llarg de la primavera.
• Les plantes que viuen en testos perden amb gran facilitat els nutrients, de manera que cal subministrar cada 15 dies o mitjançant bastonets que s’enterren en el substrat.
• Els que s’acaben de plantar s’han d’abonar a partir de les dues primeres setmanes.

✓ Controlar les plagues. És una tasca clau, ja que estan en plena activitat i poden causar dany fàcilment.

juny

Amb els seus calors encara suaus, juny permet fer molta vida a l’aire lliure al jardí o la terrassa. Les plantes estan radiants, però cal protegir-les de la competència de plagues i males herbes.

TASQUES GENERALS DE JUNY

✓ Controlar les plagues i malalties. Mantingues la vigilància encara que hagis realitzat tractaments preventius. Tot just vegis que han fet acte de presència pren mesures immediatament. En el nostre centre de jardineria t’aconsellarem. Hi ha múltiples recursos per combatre’ls, des remeis casolans a fitosanitaris ecològics i control biològic de plagues.

✓ Eliminar les males herbes. Competeixen amb les plantes del jardí i l’hort per l’aigua, la llum i els nutrients. Elimína-les abans que facin les llavors. Eradicar garanteix un jardí més sa i endreçat.

✓ Abonar. Plantes de flor, plantes verdes d’interior, hortícoles i gespa han de rebre la seva ració de nutrients.
✓ Vigilar el reg. La calor comença a apretar en algunes zones d’Espanya i les plantes necessiten molta més aigua. No et descuidis amb el reg, sobretot si no plou, fa vent o molta calor. Recorda que les plantes que viuen en testos estan més exposades a les conseqüències de la manca d’aigua. Evita mullar les fulles i les flors i dirigeix ​​el doll al substrat (i no al coll de les plantes). El reg automàtic et traurà treball i estalviaràs temps i diners: utilitza aspersors ben solapats a la gespa, i degoteig per els parterres, massissos, tanques i hort, així com en les jardineres i testos de la terrassa.

✓ Embuata el sòl. Una capa d’escorces, boletes d’argila o pedra volcànica ajudarà a mantenir la humitat del sòl i contribuirà al control de les males herbes.

juliol

“Per Sant Fermí la calor no té fi”, diu el refrany. L’última quinzena de juliol i la primera d’agost suposen un clar desafiament a la resistència de les plantes. El reg és crucial. Les nits suposen un alleujament per al jardí i la terrassa … i el moment ideal per gaudir-los!

TASQUES GENERALS DE JULIOL

✓ El reg és de màxima importància al juliol. Utilitza aspersió per a la gespa; degoteig per als arbustos, anuals i vivaces, tanques i arbres, i regadora o immersió (segons) per algunes plantes d’interior.

✓ Abonar les plantes de flor. Estan a ple rendiment, de manera que necessitaran un abonat ric en fòsfor i potassi i baix en nitrogen.
✓ Les plagues i fongs, a ratlla. El control de plagues i malalties segueix sent clau. Sempre que sigui possible, utilitza plaguicides sistèmics i fungicides d’ampli espectre.

✓ Eliminar les males herbes. La birba de males herbes no s’ha de descuidar. En alguns casos convindrà utilitzar un herbicida; demana consell al nostre centre de jardineria.

agost

L’absència per vacances sol representar la prova més dura de l’any per a les plantes del jardí i la terrassa. I molt més si la calor apreta. ¿Qui es queda a càrrec? ¿El porter, la veïna, un amic, un familiar? ¿El reg automàtic? Sigui qui sigui cal deixar-ho tot ben preparat.

TASQUES GENERALS D’AGOST

✓ El reg segueix sent de màxima importància a l’agost, especialment si les plantes es conreen en test o jardinera. Utilitza aspersió per a la gespa; degoteig per als arbustos, anuals i vivaces, tanques i arbres, i regadora o immersió (segons) per a algunes plantes d’interior.

✓ Les plagues i fongs, sota control. No pots descuidar-te. Sempre que sigui possible, utilitza plaguicides sistèmics i fungicides d’ampli espectre.
✓ Males herbes, a ratlla. La birba de males herbes ha de continuar.

✓ Suspèn l’abonat de les plantes de flor i d’interior. Quan fa tanta calor no els convé.

✓ Prepara les plantacions de tardor. A partir del 15 d’agost, quan comenci a fer menys calor, obre els forats per a les plantacions de setembre i barreja la terra amb humus.

setembre
Recuperar les plantes que han patit durant les vacances i preparar el jardí i la terrassa de cara a la tardor són els dos comesos principals d’aquest mes frontissa, que obre pas a una altra estació enlluernadora.

TASQUES GENERALS DE SETEMBRE

✓ Abonar. Extenuats per l’estiu, el jardí en general, les tanques, la gespa, les plantes de la terrassa i l’hort necessiten rebre adob orgànic que els aporti nous nutrients per afrontar la pròxima estació.

✓ Preparar les parterres. Abans de portar les teves plantes de temporada a les parterres del jardí i els testos, o sembrar o plantar a l’hort, prepara la terra netejant de males herbes i plantes ornamentals o hortalisses esgotades; esmicola els terrossos, remou-la i remena el substrat amb adob orgànic en un abonat de fons.

✓ Plantar. Passa’t pel nostre centre de jardineria i escull les flors de temporada que ompliran de color els teus testos i parterres. També és bon moment per plantar arbustos perennifolis -madroños, baladres, llorers, oliveres i coníferes en contenidor, ja sigui en solitari o en tanques; excava els forats i deixa que romanguin oberts uns 15 dies abans de plantar.

octubre

És temps d’abonar, plantar, obtenir esqueixos, collir … Moltes d’aquestes tasques veuran els seus fruits l’any vinent. Mentrestant, la tardor es llueix en el fullatge d’or de les caducifòlies, les baies, les flors de temporada …

TASQUES GENERALS D’OCTUBRE

✓ Plantacions, trasplantaments, canvis de test. Igual que setembre, octubre ofereix les condicions climàtiques ideals per plantar, i trasplantar de sòl a sòl si l’espècie ho resisteix, arbres i arbustos: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes en pa de terra (si vols una tanca heu de plantar ara) , llorers, baladres, arboços, oliveres …

• En tots els casos és recomanable obrir els forats uns 15 dies abans de plantar.
• No t’oblidis de comprovar el drenatge.
• Si plantes un arbre no deixis de posar tutors, així resistirà millor els embats del vent i creixerà bé.
✓ Poda. Si no has retallat les tanques i d’art topiària de coníferes i perennifòlies al setembre, fes-ho ara. Aprofita per netejar branques seques, desviades o fetes malbé. Fins a la primavera que no et caldrà podar de nou.

✓ Abona. Les plantes de flor de temporada -crisantemos, asteres, tagetes, ciclàmens, agératos, coralillos, pensaments, sedums, bellis perennis- floriran més temps si els ofereixes un fertilitzant ric en potassi. A la gespa, els exemplars recentment podats i l’hort els vindrà bé una aportació d’adob orgànic (humus de cuc, fems).

novembre

Ventós i fred, novembre és un mes que exigeix prendre precaucions, sobretot amb les espècies més delicades i les recentment plantades. La natura està entrant en repòs, però encara hi ha molt a fer al jardí, la terrassa i l’hort.

TASQUES GENERALS DE NOVEMBRE

✓ Plantacions i trasplantaments. El millor moment per plantar o trasplantar, si l’espècie ho permet, arbres i arbusts caducifolis (rosers inclosos) que és quan han perdut el fullatge, especialment si és a arrel nua.

✓ Poda. Al novembre toca retallar les branques seques o mal orientades d’algunes enfiladisses (rosers enfiladissos inclosos), fruiters (pomeres i pereres) i arbres nus; unta les ferides amb pasta cicatritzant per prevenir l’atac de plagues i malalties.
• També pots efectuar la prepoda dels rosers de peu, sempre que no estiguin donant flors.

✓ Embuatat. Protegeix les arrels de les plantes més delicades amb 5 o 10 centímetres d’escorça de pi o palla.
✓ Reg. Suspèn el reg del jardí, excepte si el temps es presenta molt sec, però continua regant els testos de la terrassa, encara que amb menor freqüència. Buida, desmunta i recull el sistema de reg (o cobreix-lo amb arpillera o plàstic) i la mànega perquè les gelades no els facin malbé.

✓ Abona. No has d’aplicar abonament fins a la primavera, a excepció de les plantes de flor de temporada.

decembre

Comença l’hivern i la majoria de les plantes ja han entrat en repòs. No obstant això, l’explosió de color de brucs, ciclàmens i ponsèties compensen el fred ambiental. No cal baixar la guàrdia amb les gelades, el vent i la neu: un descuit pot resultar letal.

TASQUES GENERALS DE DESEMBRE

✓ Plantar. Segueix sent bona època per plantar arbres i arbustos caducifolis, sobretot si és a arrel nua, però sempre que la terra no estigui gelada o xopa. També pots plantar plantes de flor de temporada (passa’t pel nostre centre de jardineria).

✓ Mullir i embuatar el terreny. El fred provoca l’enduriment del substrat: mulli-ho amb l’ajuda d’una aixada o aixada petita i embuata-ho amb escorça de pi per evitar que es compacti.

✓ Proteccions. Vigila que les fundes, mantes d’hibernació, pantalles tallavents i altres proteccions contra el vent i el fred compleixen bé la seva funció. Ventila els hivernacles, túnels i campanes els dies de sol.

✓ Podar. Si es tracta d’arbustos, a l’hivern no s’han de podar a fons, si de cas netejar de branquillons mortes, danyades o malformades. Espera al març per retallar els de floració estival.
• Si es tracta de fruiters o arbres ornamentals que necessiten poda fes-ho ja perquè no perdin saba, excepte si van a donar flor al febrer.
• Retalla les vivaces que ja han conclòs el seu període de floració, com els crisantems i asteres.

✓ Regar. Mantenir humit al terreny i evita que es compacti i contraresti l’efecte de les gelades, ja que augmenta la inèrcia tèrmica. Això és especialment important per a les plantes en test. Rega en les hores centrals del dia.

 

Els consells pel teu jardí són gràcies a verdeesvida.es, la web de jardineria de l’Associació Espanyola de Centres de Jardineria.